Strana +1 hlas je ochotná odstúpiť, ak budú splnené jej požiadavky

21.02.2012 Bratislava

Bratislava 21. februára (TASR) - Mimoparlamentná Strana +1 hlas je pripravená vzdať sa svojej kandidatúry v nasledujúcich parlamentných voľbách v prospech iného politického subjektu, ktorý by sa zaviazal presadzovať dve jej základné požiadavky. Ide o odovzdanie tajných dokumentov z Poznatkového fondu SIS do Ústavu pamäti národa, kde by boli dostupné verejnosti, a vyhlásenie nových parlamentných volieb na september 2012.

\"Táto výzva sa týka aj relevantných parlamentných strán,\" uviedol na dnešnej tlačovej konferencii volebný líder strany Alexander Kernaševič. Podľa neho by však v prvom rade mali spoločne rokovať politické subjekty, ktoré nie sú dnes zastúpené v parlamente. Ich spoločná podpora sa podľa odhadov strany pohybuje na úrovni 20 percent voličov, avšak tieto hlasy prepadnú v prospech iných subjektov, keďže malé strany neprekonávajú 5-percentnú hranicu. \"Oslovíme všetky strany bez rozdielu a budeme rokovať,\" doplnil.

Strana +1 hlas sa dožaduje zverejnenia všetkých tajných spisov, ktoré by mohli hovoriť o spore záujmov verejných činiteľov. Ilustruje to na jednom zo spisov menovaných v Gorile, ktorý podľa nich môže pojednávať o vzťahoch medzi podnikateľom Oszkárom Világim a súčasným policajným prezidentom Jaroslavom Spišiakom. Hoci Strana +1 hlas nemá informácie o tom, že by spis skutočne obsahoval tieto údaje, je podľa nej podstatné, aby boli vyvrátené akékoľvek podozrenia, keďže Spišiak je na čele polície, ktorá celú kauzu vyšetruje. \"Máme jednoducho pocit, že nie sú dostatočne vykonávané kroky, ktoré by nás presvedčili o tom, že štátna moc naozaj robí všetko preto, aby sa kauza došetrila,\" zdôvodnil požiadavku Kernaševič.

Politickú spoluprácu výmenou za podporu už ponúkalo napríklad hnutie 99 percent. Hoci Strana +1 hlas vyslovila na margo hnutia isté pochybnosti, túto spoluprácu nevylučuje. \"Napriek tomu, že môžu mať dobré úmysly, kupujú si dôveru občanov a je to minimálne neetické. Ale principiálne spojíme sa s hocikým, kto bude ochotný prijať aj \"gentleman agreement\", že urobia všetko preto, aby kauza Gorila bola vyšetrená a následne sa dohodol termín nových volieb, ktoré budú slobodné, demokratické, očistené od kriminálnikov a budú podľa nových pravidiel,\" dodal volebný líder.
 

Vyberte región